måndag, oktober 15, 2007

Vad är det som hänt med alla coola fotbollsnamn?

Nu kanske alla skulle tro att jag skulle riva av en avhandling över hur det är att vara hemma med Alice dagarna i ända men så blev det inte. Det blir istället en liten lätt irritation över hur fåniga dagens namn är i den ädlaste av sporter. Förr i tiden fanns det mängder av grymt respektabla namn som man rabblade upp i alla olika laguppställningar men nu är de som bortblåsta.

Där man ser det som tydligast (och där min reflektion en gång startade) är i brasilianska landslaget.



Vad sägs om denna uppställningen?


Dida (helt ok)
Cafu (trist) Lucio (helt ok) Juan (töntnamn), Roberto Carlos (har bliviten klassiker)
Edmilson (Tråkigt) Juninho (Tråkiga inho på slutet ) Kaka (Coolaste idag)

Ronaldo (Boooring) - Robinho (Så fantasilöst) - Ronaldinho (Lika booring)


Namnen på denna elva är grymt fantasilös. Det var bättre förr. Tänk denna elva!

Taffarel (Lika grymt som han var säker på plan) -

Roberto Rivelino (Funderar starkt på att byta till detta namn), Éder Alexio de Assis (Eller till detta), Batista (Det låter stenhårt), Falcao (Liksom denna mur)- Zico (Världens bästa spelare med världens bästa namn), Dunga (Dunga mig gul och blå), Socrates (Lika spelinteligent som sin namne), Garrincha (man blir uppsnurrad bara genom att se detta namn) - Pelé (Kort och gott), Bebeto (Lite fantasilöst men klart coolare än Ronaldinho)

Vilken utveckling det har skett bland alla idoler och fotbollsgenier. På plan håller väl de flesta samma statut men kult samt namnmässigt har vi gått bakåt. Vi kan även se hur det sett ut i vårt smala land. Här har fantasin inte direkt flödat bland alla fotbollsföräldrar. Ta bara allas vårt kära Blåvitt. För något år sedan hette stjärnorna: Karl Svensson, Dennis Jonsson, Magnus Johansson, Bengt Andersson... Ni har väl inte somnat? Låt gå för Magnus då han har ett så "fyndigt" smeknamn som "Ölme", som kommer från hans hemort Ölme. Vilken fantasi! Ungefär som vår forna storspelare Långås...

Tänk förr på 80-talet. Då hette stjärnorna Glenn Strömberg, Glenn Hysén, Glenn Schiller, Glenn Holm och Dan Corneliusson. Snacka om statusnamn eller varför inte "Röde"Ruben Svensson! Gå ytterligare några decennier tillbaka så var det Bebben och Fölet, Brasilien klass på de namnen!!

Hur ska detta sluta? Jag hoppas vi är på rätt väg i Sverige i alla fall. Med namn som Wernbloom, Vasques och Moses Sewanboko går vi en god framtid till mötes. Bara hoppas att Brasilianska föräldrar/spelare kikar på det inovativa landet i norr och lägger ned dessa jävla Cicinho-namnen nu!

Fan va länge sedan jag skrev en blogg. Detta speglar nog resultatet på denna samnt att man har blivit avbruten minst 25 ggr + en liten radering av lilla filifjonkan när hon helt plötsligt hittade powerknappen. Vi hörs snart och då ska jag berätta om hur det är att vara pappa"ledig" och hur fan jag hamnade på en gudstjänst i kyrkan.

Playwood - Din röst från avgrunden

2 kommentarer:

Blogger Stoffe sa...

Grattis till nystarten av bloggandet! Det är sannerligen tråkigt hur tama startelvornas namn är nu för tiden. Jag menar "Chippen", "Isak" och "Mackan" i landslaget som ska vara föredömen - det är ju skandal! Var finns mannen som fick nya smeknamn lika fort som han sprang när han behövs som mest? Kallebäcksexpressen, hjälp oss!

12:56 em  
Anonymous Anonym sa...

Liket lever, gött att se!

Får hoppas att du lever som du lär, producerar ett par knoddar till, skolar in dom i fotbollens heliga land och introducerar bra smeknamn på barna själv!

//Tåbbe

8:06 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida